Akıllı Veri Merkezleri için Robotik Süreç Otomasyonu
Dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin arka ofislerinde önemli bir değişim yaşanıyor. Bununla birlikte, giderek daha uygun hale gelen bir kavram, robotik süreç otomasyonudur (RPA); çoğu kişi bunu robotların yükselişi olarak adlandırıyor.
Dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin Veri Merkezlerinde önemli bir değişim yaşanıyor. Bu değişimin merkezinde ise giderek daha fazla benimsenen Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) yer alıyor; birçok kişi bunu robotların yükselişi olarak adlandırıyor. Robotik teknoloji ile RPA arasındaki bağlantı bazen yanlış tanımlanabilse de, aslında RPA sadece yazılım robotları ya da BT terminolojisinde “bot” anlamına gelen karmaşık bir kısaltmadır. Akıllı Veri Merkezleri için Robotik Süreç Otomasyonu, bilgi ve yürütmeyi betiklerle birleştiren yenilikler sunar. Bu, arka ofis görevlerine büyük bir destek sağlayan teknolojik yeteneklerin bir karışımıdır.
Ancak, RPA'nın verimliliği artırma ve fiziksel işi minimize etme kapasitesine rağmen, bu teknolojiye karşı korkular ortaya çıkmıştır. İş kayıpları ve çalışan sayısındaki azalmalar hakkındaki endişeler, insanların robotlara karşı önyargılı düşüncelerine yol açmıştır. Bu korku, özellikle veri merkezlerinde belirgindir; burada yüksek ücretli uzmanlar, RPA'nın genel faaliyetlerdeki önemlerini azaltacağından ve veri merkezi yöneticilerini işlerinden edeceğinden endişe duyarlar.
Küçük bölgesel veri merkezlerinden büyük bulut şirketlerinin desteklediği küresel ağlara kadar, organizasyonlar veri merkezlerinin müşteri tabanını oluşturur. Şirketler, bulutun gücünü ve performansını fark ettikçe, gerçek zamanlı bilgi işlem, esnek ölçeklenebilirlik, büyük veri depolama ve %99.99 veya daha yüksek güvenilirlik gerektiren DevOps ekipleri ve mikro hizmetler kurarlar. Veri merkezlerinin, bu yeni iş modellerinin beklentilerini karşılamak için genel gider maliyetlerini azaltırken güvenlik ve verimliliği artırması gerekir.
Şirketlerin çalışma biçiminde bu yeni değişime girerken, her veri parçası, değerini maksimize etmek için işlenmeli ve uygun şekilde kullanılmalıdır. Bu, uygun maliyetli depolama, giderek daha güçlü donanım, dijital dönüşüm ve ilgili yeni iş modelleri olmadan mümkün değildir. Uzmanlar, dünya çapındaki üretim tesislerinde tanıtılan otomasyon gelişmelerinin veri merkezlerine genişletileceğini uzun süredir öngörmektedir. Akıllı Veri Merkezleri için Robotik Süreç Otomasyonu kullanımı ile bu olasılığa hızla yaklaşıyoruz.
Ağ arızalarının temel nedeni büyük ölçüde insan hatasıdır. Yazılım hataları ve arızaları bu durumu daha da kötüleştirir. Ekipmanın nasıl çalıştığına dair neredeyse hiç bilgi olmadan, kesinti yaşandıktan sonra adım atılması gerekir. Maliyet etkisi çok daha yüksektir çünkü sorunun nedenini ele almak için diğer konulardan sapma olur ve ağın gerçek kesinti süresinin etkisi artar. Daha verimli bir veri merkezi için güvenilirlik, maliyet ve yönetim belirlenmelidir. Bu, otomasyonla desteklenebilir.
Botların baskısından korkan birçok CIO ve veri merkezi yöneticisi, RPA'yı en iyi nasıl kabul edeceklerini ve yeniliği nerede uygulayacaklarını tartışmaktadır. Günümüzün veri merkezi faaliyetleri, daha azla daha fazlasını yapmakla ilgilidir ve iş operasyonlarına ekstra değer katan süreçlere dönüştürmek için ön plandadır. Tüm bu düşünceler göz önüne alındığında, RPA'nın özellikle akıllı otomasyon olarak hizmetlere olağanüstü verimlilikler getirebileceği açıktır. Bunun mükemmel bir örneği, yedekleme yapma, talep üzerine sanal makineleri başlatma, botları çevrimdışından çevrimiçi sistemlere aktarma, sorunları çözme gibi görevleri yerine getirmek için botların kullanılabildiği veri merkezi yönetimidir. Her şey, mevcut yaratıcı zihin düzeyine ve otomasyon için uygun görevleri belirleme yeteneğine bağlıdır.
RPA, aslında, makro veya betiklerden çok daha fazlasıdır. RPA, botların akıllı bir otomasyon ajanı olarak hareket etmelerini sağlayan bir zeka düzeyi sunar. Örneğin, botlar ağ trafiğini izlemek ve bir eşik seviyesine ulaşma durumuna bağlı olarak adım atmak için eğitilebilir. Ayrıca, analitikle birlikte botlar, gerçek zamanlı olarak sınırları belirlemek için desen tanıma kullanabilir ve bu sayede herhangi bir insandan çok daha hızlı tepki verebilir.
Bu tür imkanlar, sürekli güvenlik tehditleri altında olan ve ölçeklenebilir olması gereken veri merkezleri için mükemmeldir. Botlar, kullanım kalıplarını, yapılandırılmış trafiği, CPU döngülerini vb. tanımlamak için kullanılabilir. Eskiden bir teknisyeni harekete geçiren faaliyetler artık mekanize edilebilir. Dahası, akıllı otomasyon, kötü amaçlı yazılım, fidye yazılımı ve bilgi sızması gibi tehditlere karşı iyi bir savunma hattı oluşturmuştur. Botlar operasyonları izlerken, standart kullanım trendleri çıkarılabilir ve beklenen kullanımlar, müşteriler ve farklı bileşen davranışları hesaplanabilir. Davranış normların ötesine geçtiğinde, botlar ya önceden belirlenmiş yönergelerle ya da yapay zeka tarafından yönlendirilen daha yaratıcı tepkilerle harekete geçebilir.
RPA'nın bir diğer faydası, süreçleri ve stratejileri standardize etmesidir. Süreçlerden insanların değişken davranışlarını çıkararak, veri merkezleri çok daha öngörülebilir performans için daha yüksek bir standardizasyon derecesi öngörebilir. Bu, düzenleyici yasalarla yönetilen işletmeler için bir avantajdır ve gelecekteki yaklaşımlar hayati bir uyum faktörüdür.
Tepkiniz Nedir?