NotebookLM Yeni Özelliğiyle Daha Kullanışlı

NotebookLM ,Gemini 1.5 Pro ile çalışabiliyor ve artık web sitelerinden ve Google Slaytlardan bilgi okuyabiliyor.

NotebookLM Yeni Özelliğiyle Daha Kullanışlı

Google, geçtiğimiz yıl araştırmacılar, öğrenciler ve topladıkları bilgileri organize etmesi gereken herkes için bir not alma uygulaması olan NotebookLM'yi piyasaya sürdü. Artık kullanıcılar sadece Google Dokümanlar, PDF’ler ve metin dosyaları değil, aynı zamanda Google Slaytlar ve web URL'lerini de kaynak olarak yükleyebiliyorlar.

Yeni Notebook Kılavuzu ayrıca NotebookLM'deki kaynakları okuyup çalışma kılavuzları, SSS'ler veya bilgilendirme belgeleri oluşturuyor ve satır içi alıntılar, AI yanıtlarını doğrulamak için kendi kaynaklarınıza işaret edebiliyor. Her “not defteri” veya proje için en fazla 50 kaynak ve her kaynak 500.000 kelime uzunluğunda olabilir. Daha önce, kullanıcılar yalnızca beş kaynak yükleyebiliyordu.

Kullanıcılar artık platforma yükledikleri grafikler, görseller ve diyagramlar hakkında sorular da sorabilir çünkü NotebookLM, şu anda Gemini chatbot'un ücretli versiyonunu destekleyen en son büyük dil modeli olan Google’ın Gemini 1.5 Pro üzerinde çalışıyor. Bu özelliklerin nasıl çalıştığını görmek için bunları deneme şansım oldu.

Bir bilgilendirme sırasında, Google Labs kıdemli ürün yöneticisi Raiza Martin, gazetecilere NotebookLM'nin “kapalı bir sistem” olduğunu söyledi. Kullanıcıların eklediği web sitesi içeriğinin ötesinde herhangi bir web araması yapmayacağını belirtti. Martin, NotebookLM'nin veri veya görseller hakkındaki sorulara verdiği yanıtların yalnızca kullanıcının platforma eklediği “corpus” veya bilgi bütününden geleceğini söyledi.

NotebookLM’yi yeni özellikleriyle denedim. Notebook Kılavuzu henüz gazetecilerin denemesi için hazır değildi, ancak yeni veri kaynakları ekleyebildim, satır içi alıntılar aldım ve Gemini 1.5 Pro'nun grafiklere bakmasını sağladım. NotebookLM’den bir çizgi grafiğin PDF'sinden bilgi vermesini istedim ve aradığım sayıları bana verdi. Ayrıca EU AI Yasası’nın metnini özetlemesini istedim ve bana genel bir bakış sundu ve yanıtlarını nereden aldığını belirten alıntılar ekledi.

Ne yazık ki, web URL kaynakları demo sırasında çalışmadı: NotebookLM’ye bir bağlantı yapıştırdığımda model web sitesini yüklemeye başlıyordu, ancak kaynak listemde görünmüyordu.

NotebookLM, araştırma makalelerini sizin için yazacak bir araç değil, Perplexity'nin Pages’i gibi. Perplexity'nin Pages'inin araştırmacıların veri bulmasına yardımcı olduğunu ve bilgiyi paylaşmayı kolaylaştırdığını iddia etse de, bence bu konuda başarısız oluyor.

Google, insanların NotebookLM'yi nasıl kullandıklarına dair örnekler verdi ve yazar Walter Isaacson'u, bir sonraki kitabı için Marie Curie’nin günlüklerini analiz etmek üzere platformu kullandığını belirtti. Google ayrıca kâr amacı gütmeyen kuruluşların, azınlık topluluklarının ihtiyaçlarını belirlemek ve hibe teklifleri için bilgi düzenlemek üzere NotebookLM'yi kullandığını söylüyor.

Martin, NotebookLM'nin hedef kitlesinin araştırmacılar, öğrenciler ve genellikle yazarlar olmaya devam ettiğini, ancak şirketin başka kullanım durumları da bulduğunu, örneğin bir Dungeons & Dragons oyun yöneticisinin NotebookLM'yi bir kampanya hazırlamak için kullandığını belirtti.

NotebookLM şu anda 200’den fazla ülke ve bölgede kullanılabilir durumda ve 100’den fazla dili desteklemektedir.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow