Google, Çeviri Hizmetine 110 Yeni Dil Ekledi

Google, şirketin PaLM 2 AI modeli kullanılarak çalıştırılan çeviri hizmetine 110 yeni dil desteği ekledi. Şirket, yeni eklenen dillerin dünya nüfusunun yaklaşık %8'ine karşılık gelen 614 milyondan fazla konuşmacıyı temsil ettiğini belirtti. Pencapça'nın yanı sıra eklenen diğer diller arasında Kantonca, Manx, Tamazight ve Tok Pisin de bulunuyor.

Google, Çeviri Hizmetine 110 Yeni Dil Ekledi

Google, şirketin PaLM 2 AI modeli kullanılarak çalıştırılan çeviri hizmetine 110 yeni dil desteği ekledi. Şirket, yeni eklenen dillerin dünya nüfusunun yaklaşık %8'ine karşılık gelen 614 milyondan fazla konuşmacıyı temsil ettiğini belirtti. Pencapça'nın yanı sıra eklenen diğer diller arasında Kantonca, Manx, Tamazight ve Tok Pisin de bulunuyor. Şirket, bu dillerin farklı kullanım aşamalarında olduğunu, bazılarının 100 milyon konuşmacısı olduğunu, bazılarının ise aktif konuşmacısı olmadığını ve çabanın bunları korumak olduğunu hemen belirtti.

Yazılım mühendisi Isaac Caswell, bir açıklamasında, "Yaklaşımımız her dilin en yaygın kullanılan çeşitlerine öncelik vermek oldu. Örneğin, Romani, Avrupa genelinde birçok lehçesi olan bir dildir. Modellerimiz, çevrimiçi olarak yaygın olarak kullanılan bir çeşit olan Güney Vlax Romani'ye en yakın metni üretir. Ancak, Kuzey Vlax ve Balkan Romani gibi diğerlerinden de öğeler katar," dedi.

Google'ın Çeviri Konusundaki Başarısı

Google Translate'e yapılan son ekleme, şirketin 2022'de duyurulan AI aracılığıyla 1.000 dili destekleme hedefinin bir parçasıdır. Aynı yıl Google, tek seferlik modeliyle 300 milyondan fazla kişi tarafından konuşulan 24 dili de destekledi. Toplam sayı artık 243 dile yükseldi.

Neden Google'ın Punjabi'yi Eklediğini Düşünüyoruz?

Çünkü Apple yakın zamanda uygulamaları aracılığıyla Hintçe çeviriyi destekleyeceğini duyurdu ve bu da Apple Translate'in sayısını sadece 20 dile indirecek.

Google, Yapay Zeka Konusunda Diğerlerine Yetişmeye mi Çalışıyor?

Sadece bağlamı oturtmak için, Google üretken AI'nın ilk benimseyenlerinden biri olabilir ancak ChatGPT ve Microsoft Copilot gibi rakiplerinin patlayıcı büyümesiyle kendini geride kalmış buldu. Buna karşılık, Google geçen yıl Mart ayında Bard AI sohbet robotunu karışık tepkilerle piyasaya sürdü. Ancak şirket, Bard'ı doğrudan Google'ın arama sonuçlarından kullanma yeteneğini de ekledi. Şirket, Pathways Language Models (Pathways Dil Modelleri) anlamına gelen PaLM'yi kullanıyor. Bu, Google'ın Pathways AI mimarisinin çeşitli görevleri gerçekleştirmek için makine öğrenimi modellerini eğitmeye yardımcı olmak için kullanıldığı ve şirketin büyük AI çabalarının bir parçası olduğu anlamına geliyor.

Pathways Mimarisi Nedir?

"Günümüz AI sistemleri genellikle her yeni problem için sıfırdan eğitiliyor - matematiksel modelin parametreleri tam anlamıyla rastgele sayılarla başlatılıyor. Her yeni beceri öğrendiğinizde (örneğin ip atlama) öğrendiğiniz her şeyi - dengeyi nasıl kuracağınızı, nasıl sıçrayacağınızı, ellerinizin hareketini nasıl koordine edeceğinizi - unutup her yeni beceriyi sıfırdan öğrenmeye başladığınızı hayal edin," yazıyordu gönderide.

Google, bu konsepti tanıttıktan sonra 2022'de ilk kez PaLM'den bahsetti, ancak modele göre yönetilen bir ürün hiç piyasaya sürmedi. Google, yakın rakiplerinin baskısı altında Bard chatbot'unu LaMDA'dan PaLM2'yi kullanacak şekilde yükselttiğinde çok daha sonraydı. 100'den fazla dilde eğitildi ve kodlama gibi alanlarda daha iyi alan bilgisine sahipti.

Erken LaMDA makine öğrenme modeli 1,56 kelimelik bir eğitim boyutuyla 137 milyar parametreye sahipken PaLM2 daha az parametre ve daha küçük bir eğitim veri kümesiyle daha iyi sonuçlar üretmek için hesaplama-isteğe bağlı ölçekleme adı verilen bir teknik kullanır. O zamanlar Google, bu dili ses, video ve diğer formatlar için kullanmayı taahhüt etmemişti.

Yollar Ancak Şimdi Kullanılmaya Başlandı

Geçtiğimiz yılın sonlarında Google, Gemini multimodal LLM'sini duyurdu ve bu yılın Şubat ayında Gemini 1.5 Pro modelini duyurdu ve Mayıs 2024 Google I/O konferansında bunu gösterdi. Artık metin, resim, ses ve videoyu işleyebilir, bu da kullanıcıların ve uygulamaların metin oluşturmak, sorguları yanıtlamak ve çeşitli içerik biçimlerini analiz etmek için farklı modalitelerde akıl yürütmek amacıyla kullanabileceği anlamına gelir. PaLM2'nin geleceği yavaş yavaş ortaya çıkıyor. En son dil modeli, Google Docs ve Gmail'deki yeni "Yazmama Yardım Et" özelliğinden Slides'taki AI resim üretimine kadar her şeye güç verecek. Bu özellikler Google'ın Duet AI for Workspace şemsiyesi altında yer alıyor ve Microsoft CoPilot ile doğrudan rekabet ediyor gibi görünüyor. Ayrıca akıllı telefonlara uyan ve Gecko adı verilen bir PaLM2 sürümü de geliştirdiler. Bu yoğunlaştırılmış dil modeli, çok da uzak olmayan bir gelecekte üretken AI'nın çevrimdışı kullanılmasını mümkün kılabilir. Başlangıç ​​olarak, Android akıllı telefonlarda kullanılabilir olabilir, ancak Apple ile bir anlaşmayı da göz ardı edemeyiz. Geliştirici topluluğuna gelince, diğer şirketlerin Google'ın LLM'lerine güvenmesini sağlayacak API'ler aracılığıyla PaLM2'ye erişimleri var, tıpkı başkalarının kendi yapay zeka destekli özellikleri için GPT-4'ü benimsediğini gördüğümüz gibi. Diller ekleme konusundaki son çabaya gelince, Google'ın büyük teknoloji rakiplerine çeviri yetenekleri konusunda meydan okuduğunu söyleyebiliriz.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow