Robotik Proses Otomasyonunda (RPA) Kariyerinize Nasıl Başlarsınız.
Uzmanlar, yıl sonuna kadar RPA endüstrisinin boyutunun 2023'den itibaren neredeyse iki katına çıkacağını tahmin ediyor.
Uzmanlar, yıl sonuna kadar RPA endüstrisinin boyutunun 2023'den itibaren neredeyse iki katına çıkacağını tahmin ediyor. Ve bu, 2,9 milyar dolarlık yeni ve hızla büyüyen endüstri için sadece başlangıç. 2023'de işletmelerin şaşırtıcı bir şekilde %80'i , özellikle yapay zeka ve robotik süreç otomasyonu (RPA) gibi gelir artışını destekleyen alanlarda otomasyon çabalarını artırmayı planladıklarını söylüyor . Sonuç olarak, pazar liderleri 2028'e kadar yılda en az %33 büyüme öngörüyor. Evet, Robotik Süreç Otomasyonunda kariyer parlak: RPA ürünlerine yönelik kalıcı talep açık ve varsayılan olarak, RPA işlerine olan ihtiyaç tüm zamanların en yüksek seviyesinde.
Robotik Proses Otomasyonu kariyerinizde bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız, şimdi RPA teknolojisi ve bu alanda çalışmaya başlamak için neye ihtiyacınız olduğu hakkında daha fazlasını öğrenmenin tam zamanı. Burada, RPA işlerini, maaşlarını ve sertifikalarını incelerken, RPA'nın ne anlama geldiğini ve bu teknolojinin işletmeler için neden kritik olduğunu gözden geçireceğiz.
Başlayalım.
RPA Nedir?
Robotik süreç otomasyonu (RPA), insan davranışını taklit eden robotlar kullanarak zaman alıcı, hataya açık ve sıkıcı dijital görevleri otomatikleştiren bir yazılım teknolojisidir. RPA "botları", herhangi bir uygulamayla tıpkı insanların yaptığı gibi, kesintisiz, hassas ve doğru bir şekilde çalışarak etkileşim kurabilir.
İş İçin RPA Faydaları
Robotik süreç otomasyon botları, iş fonksiyonlarını büyük ölçüde optimize eder, monoton görevlere harcanan zamanı azaltır, verimliliği artırır ve işletmelerin inovasyona ve katma değerli rollere odaklanması için idari kaynakları serbest bırakır. En çok fayda sağlayan kilit alanlar insan kaynakları, finans, muhasebe, envanter yönetimi, bordro ve müşteri desteğidir.
Kalite Ve Verimlilik: Ne kadar basit olursa olsun, insan kaynaklı her görev, daha sonra düzeltilmesi zaman ve paraya mal olan hatalara tabidir. Örneğin faturalama hataları geç ödemelere neden olur ve nakit akışını bozar. İşletmeler, RPA'yı uygulayarak hataları ortadan kaldırabilir ve güvenilirliği artırabilir.
Geliştirilmiş Müşteri Memnuniyeti: İyileştirilmiş doğruluk ve daha hızlı sonuçlarla botlar, işletmelerin müşteri memnuniyetini artırmasına yardımcı olabilir. Örneğin, RPA'yı mevcut müşteri sohbet robotlarıyla entegre etmek, botların müşterileri etkili bir şekilde daha hızlı bir çözüme yönlendirmesini sağlar.
Maliyet Tasarrufu: İşletmeler, insan odaklı görevleri otomatikleştirerek genel giderleri azaltabilir ve daha azıyla daha fazlasını başarabilir; bu da, sektörlerde işgücü sıkıntısı yaşandığı bir dönemde giderek daha değerli hale geliyor.
İşletmeler İçin Gerçek Dünya RPA Örnekleri
RPA teknolojisi, RPA işlerini endüstriler arasında olağanüstü değerli kılan çok sayıda ticari kullanım senaryosuna sahiptir. RPA, çeşitli uygulama yazılımlarını ve hizmetlerini entegre ederek sistem API'lerine bağlanır. Ayrıca eğer-o zaman karar kurallarını takip eder, belgelerden veri sıyırır, karmaşık hesaplamalar yapar ve insan temelli süreçleri nasıl taklit edeceğini öğrenir. RPA, otomasyon uzmanları tarafından yeterince entegre edildiğinde şirketlere zaman ve para tasarrufu sağlayan gerçek dünya avantajları sunar. RPA teknolojisi:
- Performansı artırmak için sohbet botlarıyla bütünleşir
- Posta ve ekleri açar
- Envanter durumlarını ve seviyelerini yönetir
- Zaman girişi doğrulamaları gibi bordro görevlerini yürütür
- Yeni çalışanları, müşterileri ve hastaları işe alır
- Faturaları, teslimatları ve satın alma siparişlerini işler
- Formları doldurur ve dosya ve klasörleri taşır (ör. sigorta talepleri ve vergi bilgileri)
RPA'daki İşler
Robotik süreç otomasyonu, dünya çapındaki işletmeler arasında popüler ve kalıcı bir trend haline geldi. Aslında, "RPA geliştiricileri" için temel bir LinkedIn iş araması, yalnızca ABD'de yaklaşık 70.000 açık pozisyonla sonuçlanır. Ve bu, aşağıdakileri içeren tüm RPA geliştirici ve geliştirici olmayan rollerin yüzeyini çiziyor:
- Kıdemli düzey RPA geliştiricileri için stajyer
- Otomasyon danışmanları
- Süreç mimarları
- Proje yöneticileri
- Analistler
- Yazılım mühendisleri
- Pazarlama yöneticileri
- Satış ve iş geliştirme yöneticileri
RPA Geliştiricisi Nedir?
RPA geliştiricileri mutlaka kodlayıcı değildir, ancak programlama becerileri bir artıdır ve bazı pozisyonlarda gerekli olabilir. Bunun yerine, RPA geliştiricileri, RPA sistemlerini oluşturmaya, tasarlamaya, geliştirmeye, uygulamaya ve sürdürmeye yardımcı olan çok çeşitli rollere atıfta bulunur.
İş unvanı ne olursa olsun, RPA geliştiricileri, yazılım robotlarını kullanarak İK'dan muhasebeye kadar çeşitli iş süreçlerini geliştirmek için analistlerle işbirliği içinde çalışmalıdır. Ancak, RPA geliştiricilerinin bir kuruluşta RPA teknolojisini ayarlamadan önce, en uygun ve özel çözümü sağladıklarından emin olmak için iş akışı şemaları oluşturmak ve süreçleri (bir şirketin tipik işe alım prosedürü gibi) belgelemek için önemli ölçüde zaman ve çaba harcaması gerekir. Geliştiricilerin ayrıca devam eden bir ürün bakım planının parçası olarak hataları test etmesi ve onarması gerekebilir.
RPA İş Becerileri Ve Gereksinimleri
RPA uzmanları, piyasadaki UIPath veya DoqumentAI gibi çeşitli RPA teknolojilerinde gezinebilmeli ve bu ürünlerin sektörler genelinde iş zorluklarını nasıl çözdüğünü anlayabilmelidir. RPA uzmanları genellikle otomasyon betiklerini kendileri oluşturmazlar, ancak UI yolu gibi ürünlerden komut dosyaları alma ve bunları müşteri kuruluşlarında uygulama becerilerine sahip olmaları gerekir.
Diğer RPA Profesyonel Becerileri Şunları İçerir:
Analiz Ve Eleştirel Düşünme: RPA geliştiricileri, iş süreçlerini analiz edebilmeli ve kuruluşların operasyonlarını geliştirmek için otomatik iyileştirmeler önerebilmelidir. Geliştiriciler, doğru RPA çözümlerini belirledikten sonra, etkili iş akışlarını haritalandırma ve RPA uygulaması için net hedefler belirleme (yani, müşteri hizmetleri şikayetlerini %20 oranında azaltma) becerilerine sahip olmalıdır. Geliştiricilerin uygulamadan önce içgörüleri analiz etme becerisi, programın başarısının anahtarıdır.
Kodlama: Proje yöneticileri ve satış yöneticileri gibi birçok RPA geliştiricisi ve geliştiricisi olmayan kişinin kodlama becerisine ihtiyacı yoktur. Ancak otomasyon betikleri oluşturan veya sistem hatalarını tanılayıp düzelten geliştiricilerin, örneğin Java, C, C++ veya .NET'te bir programlama geçmişine sahip olması gerekir.
Yapay Zeka Ve Makine Öğrenimi Bilgisi: RPA geliştiricileri, yapay zeka ve Makine Öğreniminin (ML) RPA teknolojisiyle nasıl ilişkili olduğunu ve entegre olduğunu anlamalıdır. Geliştiricilerin programlama dilini kullanmaları ve daha üst düzey roller için bu tür entegrasyonları gerçekleştirmeleri gerekecektir.
Bir RPA Kariyeri Nasıl Başlatılır?
Robotik süreç otomasyonunda kariyerinize nereden başlayacağınızı mı merak ediyorsunuz? Aradığınız rol ne olursa olsun, RPA'nın temellerini ve günümüzde iş süreçlerini nasıl dönüştürdüğünü öğrenmek için daha derine inmek isteyeceksiniz .
Ardından, sektördeki en iyi RPA liderlerinden birinden sertifika alarak bunu bir adım daha ileri götürmek isteyeceksiniz. Örneğin, UI Path, farklı geçmişlere sahip kişilerin platformunu kullanarak uzmanlık geliştirmelerine yardımcı olmak için tüm RPA rolleri için sertifikalar sunar . UiPath, temel teknik fotoğraflar için Genel İzleme veya karmaşık çözümler tasarlama ve geliştirme konusunda daha derin düzeyde bilgi için RPA Geliştirici İzleme arasında seçim yapmanızı sağlar .
Şimdi Başla
Bankacılık ve finanstan perakende ve sağlık hizmetlerine kadar neredeyse her sektör, otomasyonun verimliliği hızla artırabileceğini ve kendilerini giderek daha dijital hale gelen bir dünyaya hazırlayabileceğini fark etti. Artık işletmeler, RPA'nın sözünü gerçeğe dönüştürmek için sizin gibi yetenekli profesyonellere ihtiyaç duyuyor.
Tepkiniz Nedir?